PseudotarralapputiedettäTein vähän pseudotieteellisiä tutkimuksia tarralappujen pysyvyydestä seinällä. Pseudotiedettä siksi, että tämä saattaa näyttää satunnaisen ohikulkijan silmään tieteeltä, mutta ei sitä oikeasti ole. Tai ehkä on, mutta aika huonoa sellaista.

Lähtökohdaksi otin oman olettamukseni siitä, että halvat tarralaput ovat huonoja tarralappuja.

Mutta tämä on vain oma oletukseni. Onko näin oikeasti?

Ensimmäinen koe

Tein siis testin. Laitoin neljän eri valmistajan tarralappuja sähkökaapin oveen. Sitten odotin.

Yksikään ei suostunut tippumaan (siellä ne ovat kaikki kiinni edelleenkin tätä artikkelia kirjoittaessa). Mikä pettymys!

Nollatulos siis. Hypoteesi ei saanut vahvistusta kumpaankaan suuntaan. Mikä on tietysti alkuperäisen hypoteesin testaamisen kannalta ongelmallinen – miten verrata tarralappujen tarrautumisominaisuuksia, jos ne eivät suostu ollenkaan tippumaan?

Kokeen epäonnistumiseen löytyi käytävältä heti hyviä spekulaatioita:

 • Oven maalattu pinta on hyvin sileä. Neukkareiden seinät harvemmin ovat sileitä, joten testi olisi syytä toistaa joko maalatulla kivi- tai kipsilevyseinällä.
 • Monesti työpajoissa lappuja siirrellään useasti. Ehkä lapun irrottaminen ja uudelleenkiinnittäminen vaikuttaa tuloksiin.

Toinen koe

Ei muuta kuin toimeen. Kohteeksi päätyi neukkarin harmaaksi maalattu betoniseinä. Viisi eri tarralappumerkkiä päätyi testiin, jokaisesta 9 lappua jaettuna kolmeen ryhmään: suoraan seinälle laitetut, 3 kertaa seinälle laitetut ja 10 kertaa laitetut. Tässä siis ”laitettu” tarkoittaa sitä, että lappu laitetaan kiinni, irrotetaan … ja toistetaan. Tarkoitus on simuloida työpajaa, jossa lappuja siirretään ja ryhmitellään toistuvasti uudestaan.

Tulokset? No, katso alla oleva video.

Kokonaisuudessaan testi kesti muutaman tunnin vajaa 8 päivää. Lopputulos oli joiltain osin selkeä, joiltain yllättävä.

Miksi suoraan seinälle laitetut lapun tippuivat ensin? Hypoteesina kun oli, että lappujen irroittelu kerää seinältä pölyä liimapintaan, jota kautta niiden tarrautuvuus heikkenee. Tässä näytti käyvän täysin päinvastoin.

Mahdolliseksi virhelähteeksi käytäväkaarti päätyi ehdottamaan liimapinnan ikääntymistä. Nipun ylimpien lappujen liima on ollut eniten alttiina ympäristölle, eli on mahdollista että ne ovat kuivuneet. (Liiman kuivumisen hitaus on toki yksi tarralappujen laatuominaisuus, mutta lappujen ikä oli tässä kokeessa kontrolloimaton muuttuja.)

Toinen yllätys oli, että originaalit Post-It® tarrat eivät ole automaattisesti muita parempia. Merkki 1 (vasemmanpuoleisin) ei ole 3M:n tuote. Toisaalta merkki 5 (oikeanpuoleisin) on Post-It® Super Sticky -tarralappu. (Muut mallit aivan tämän kirjoituksen lopussa.)

Mitä opimme tarrojen pysyvyydestä?

 • Kiinnityspinnalla on merkitystä.
 • Tarralappumerkeillä on eroja.
 • Lappunipun iällä saattaa olla merkitystä.

Ainakin minulla oli alunperin olettamus, että ”originaalit 3M:n tuotteet” olisivat automaattisesti kilpailijoitaan parempia. Näin ei ole. Super Sticky on selvästi hyvä, mutta merkki 1 oli tässä kokeessa aivan vastaavalla tasolla.

Mitä ongelmia kokeessa oli?

Kokeessa käytettiin mitä tahansa eri valmistajien lappuja joita satuin toimistotarvikehyllyltä ja laatikoiden pohjilta löytymään. Tässä suhteessa ne eivät esimerkiksi liiman kuivumisen suhteen ole samalla lähtöviivalla. Liiman kuivuminen – tai sen hitaus – on toki hyvän tarralapun ominaisuus, mutta tällöin pitäisi vertailla yhtä tuoreita lappunippuja eikä satunnaisia säkin pohjan löytöjä.

Seuraavia asioita voisi tutkia tarkemmin jatkossa:

 1. Poistaa lappujen ikääntymisen vaikutukset käyttämällä vain samanikäisiä pinkkoja.
 2. Vertailla pinkan päältä ja keskeltä otettujen lappujen ominaisuuksia keskenään.
 3. Tutkia ikääntymisen eli toimistoilma-altistuksen keston vaikutusta tarralapun ominaisuuksiin.

P.S. Ei kenelläkään olisi käsillään mN-alueella toimivaa voimamittaria ja olisi valmis lainaamaan sitä?

P.P.S. Uteliaille tiedoksi: Eri merkit olivat siis (vasemmalta oikealle):

 1. Corporate Express
 2. Talex
 3. Stick
 4. Post-It® (Regular)
 5. Post-It® Super Sticky

Älkää suinkaan tulkitko tätä niin, että X on parempi kuin Y. Ainoa tulos oli, että jotkut ovat parempia kuin toiset. Jos lappusi siis tippuvat maahan, tiedä että vaihtoehtoja on. Jos lappusi pysyvät paikoillaan, ei vaihtaminen välttämättä kannata.

2 kommenttia artikkeliin ”Pseudotarralapputiedettä

 1. Liimatarroissa lienee se ominaisuus, että lapun irroittaminen seinältä, käpristää liimapinnan osaa. (mm. Lahjapaketin lahjanarua saksilla, tms. Töttörölle). Jo pakasta vedetty lappu on alkuperäistä heikompi kiinnipysyvyydessään; saati sitten useamman irtioton jälkeen.

  NO, nyt pitää lähteä tekemään jotain fiksumpaa…(käydä vessassa;)

  T: Archie

 2. Hetken ihmettelyn jälkeen löytyi putiikkikin mikä näitä corporate expressejä saa. Se on Staples joka osti CE:n 2008. CE-logoisena näyttäisi löytyvät 76×76 ja 38×51 viestilappuja. Pitääpä kokeilla toimivatko :)

  P.S. Arto, irroitat lapun väärin jos se menee tötterölle. Irroita vetämällä sivuttain (hieman töttöröä, mutta pitkän liimapinnan mukaisesti joten ei haittaa) tai sitten vetämällä liimapinnan suuntaisesti irti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *